söndag 1 mars 2009

En essä om prostitution; orsak och verkan

Som en fortsättning på min kollegas resonemang tänkte jag ytterligare problematisera begreppet prostitution. Med könsmaktsordningen som förklaringsmodell framställs tydligt att prostitution möjliggörs endast genom att män sitter på den övervägande delen makten i samhället, inte mnst ur ett globalt perspektiv. Ur ett subjektsperspektiv där Sverige är utgångspunkt problematiseras orsakerna av ett antal faktorer. 

Antalet svenska män som köper sex har ökat de senaste decennierna, åtminstone i den öppna statistiken. Det kan ha flera orsaker, en förklaringsmodell är att vi reser mer idag och tillgängligheten och utbudet ökar ofta utomlands, såväl som att många anser att det inte riktigt "räknas" om man köper sex av en prostituerad i Thailand efter att par mellanöl på stranden. Steget över till dess att en aktiv handling begås att köpa sexuella tjänster förefaller alltså vara lättare att ta utomlands än i Sverige. 

En annan förklaringsmodell, möjligtvis kontroversiell men fullt applicerbar eftersom den har stöd i uttalanden gjorde både av sexköpare - och säljare; är att svenska män köper sex på grund av ett behov av makt och kontroll. Det behöver inte per definition te sig uttryck i form utav sexuella absurditeter utan handlar oftast om att mannen vill ha villkorslöst sex utan förpliktelser eller för den del särskilda preferenser. 

Med dessa antaganden i bakhuvudet kommer jag fram till följande frågeställning: Kan det mot bakgrund av att könsmaktsordningen i Sverige de senaste decennierna har börjat ge vika som en viss kategori svenska män köper mer sex utomlands? I takt med ett samhälle som blir allt mer jämställt, där kvinnor frigör sig från ekonomiskt beroende av sina män och vågar ta för sig mer och ställa krav sexuellt samt har större förväntningar på sin partner, känner sig många män pressade av kraven från svenska kvinnor. 

Den positiva utvecklingen mot ökad jämställdhet leder således till att män som inte klarar av omställningen söker efter andra kvinnor, inte nödvändigtvis prostituerade, men kvinnor som i högre grad står i en ekonomisk och materiell beroendeställning. 
Vi ser också en ökad tendens av att män från de övre samhällsskikten med gott om pengar i högre utsträckning söker efter yngre , ekonomiskt resurssvagare kvinnor, eftersom dessa män har ett behov av att vara den ekonomiskt starka parten. 

Högutbildade kvinnor med välbetalda jobb och höga krav på jämställdhet i förhållandet får i sin tur nöja sig med lite fulare och något fattigare män, företrädesvis vänsterakadmiker med en examen i genusvetenskap eller molekylärbiologi. 

De senare propositionerna är givetvis inte att betrakta som annat än grova generaliseringar utan empiriskt stöd i verkligheten, men händelseutvecklingen är inte orealistisk och om den stämmer är det fascinerande. 

/Styret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar