söndag 1 mars 2009

Köp henne, men kasta för guds skull inte kvittot.

"Remember that tank top you bought me. You wrote 'You're Gorgeous' on it.
You took me to your rented motor car and filmed me on the bonnet.
You got me to hitch my knees up and pulled my legs apart.
You took an instamatic camera and and pulled my sleeves around my heart...
You said I wasn't cheap. You paid me twenty pounds.
You promised to put me in a magazine on every table in every lounge"
Babybird- You're Gorgeous


Prostitution. Ett delikat ämne som rymmer mer PK-klyschor och vita lögner än den populistiska politikerns brandtal. Smutsiga snedsteg som skapar trauman. Trasiga hjärtan som får sitt placebo. Tycker att de moraliska aspekterna av horfrågan är urvattnade. Det är istället de existensiella frågorna utan direkta svar som ger fenomenet dess mystik.

För ungefär ett år sedan återvände jag från 5 månader i Sydamerika. Jag hade bland annat fått se min naiva pojkdröm, Rio de Janeiro, förvandlas till platsen som gud glömde. Vackra kvinnor, glad samba och magisk strandfotboll? Absolut! Däremot såg jag tyska gubbar gäsandes med tioåriga svarta pojkar. Pojkar som likt slavar drog av sig dröjan och gjorde chin-ups i klätterställningen inför den germanska pedofilens kameralins. På nätterna gick de omkring: barnen, transvestiterna, de utslagna och de oförstörda. Alla med kolonialgubbarna och de falska idealistbackpackersen från väst som medel för brödfödan. Värst mådde jag av det tragiska, cancerröda äckel som i Zlatan Ibrahimovic-tröja nekades pilla in den i glädjeflickorna då han behandlat en av dem som skräp natten innan.

Det intressanta och patetiska är den skillnad som finns mellan de svenska män som erkänner sitt torskeri och de som gömmer sig bakom ett förljuget socialt samvete. Mer än var tionde svensk man har köpt sex. De flesta av dessa lever i en lögn där de systematiskt hävdar sig som feminister, världsmedborgare och vardagshjältar. Ledsna och känslomässigt urholkade smyger de till Svetlana, Lolo eller Destiny för att försöka bekräfta illusionen om de män dem önskar att de var för en stund. Den öppna sexköparen har visserligen överträtt en i Sverige etablerad moralisk gräns. Men de har modifierat ramarna inte bara för sig själva, de motiverar handlingen för den ifrågasättande omgivningen.

Med ekonomiska skillnader, maktförhållandet mellan könet och drogberoende som delar av verkligheten överlever lustans handel. Den lyckliga horan som genom sin skönhetsgåva kan försörja sig, historien om Fritjof och Carmensita och glädjeflickan som blir kär och flyr med sin kund är alla byggstenar i den romantik som finns kring könshandeln. Sanningen möter du när du vandrar längs Red-Light district och ser dekadensen öka i takt med att du når de degraderade, lägst stående trasdockor som gav upp för 30 år sedan och som nu kan förvänta sig vilken behandling som helst.

/Drönaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar