tisdag 10 februari 2009

Läsarna: Ge oss mera Stödbjörn!

Min förra essä om den fiktiva personen Stödbjörn väckte starka känslor. Han väckte starka känslor inte bara i bloggvärlden utan också i verkligheten. Många skrev och menade att Stödbjörn 1) Inte är ett lyckat namn på en person som ska föreställa en stereotyp och 2) Att Stödbjörn lever ett föraktfullt, avskyvärt liv som alla rationella, normalbegåvade människor vid sina sinnens fulla bruk måste förkasta. Kanske uttryckte sig inte folk med exakt dem orden, men de får ändå avses sammanfatta attackerna mot en person, som, ju trots allt är på låtsats. Han finns alltså inte på riktigt utan jag använde honom som exempel för att levandegöra och bättre kunna förklara en eller flera företeelser, som jag tyvärr i skrivande stund icke minns. 

Trots detta kräver folk svar, av mig (!), på frågor rörande Stödbjörns påhittade personlighet. Man vill veta hur gammal han är, hur hans uppväxt var och man vill veta mer om vad han gör i största allmänhet. Kära läsare, själva tanken med Stödbjörn var att här har vi en helt vanlig människa, okomplicerad, visserligen ointellektuell i allra högsta grad men utan något uppenbart begåvningshandikapp. 

Han bor ensam i Hägersten utanför Stockholm sedan två år tillbaka, då hans senaste förhållande fick ett hastigt slut efter att en otrohetsaffär ombord på en finlandsfärja rullades upp i form utav MMS skickade till Stödbjörns dåvarande flickväns mobiltelefon. Stödbjörn hade själv tagit bilderna och skickat de vidare till en kompis i Solna. Kanske för att skryta lite, eller så var det en signal om ett förhållande där allt inte stod rätt till. Kompisens fru hade sedan upptäckt bilderna när hennes man var ute på den vanliga joggingrundan och hon ville använda hans telefon för att ringa deras tonåriga dotter. Hon kände direkt igen den halvnakne mannen på bilden med tungan nerstucken i halsen på en blondin i 19-års åldern och tvekade aldrig när hon vidarebefordrade bilderna till Stödbjörns numera före detta flickväns mobiltelefon. 

Inte nog med att Stödbjörn förlorade sin flickvän och deras gemensamma bostadsrätt i Aspudden, han portförbjuds dessutom till kompisens villa i Solna vars fru hade upptäckt bilderna. Det var samma villa som grabbgänget brukade träffas och spela Poker i varannan lördag, ibland oftare, och det tog hårt på Stödbjörn att bli ofrivilligt utestängd från en för honom viktig social gemenskap. I Pokergänget kände han sig bekräftad som individ. På jobbet kände han sig förtryckt av chefen och mellanchefen. 

Det var kompisens fru, Therese, som hade pressat sin man, Janne, att driva igenom beslutet att porta Stödbjörn från villan. Officiellt krävde hon även att Janne sa upp all bekantskap med "det där störda offret" men det visste hon ju att Janne inte skulle göra. Hur jämställd och solidarisk Janne än var så brydde han sig inte om att Stödbjörn hade knullat runt på en Finlandsfärja. Janne hade aldrig varit otrogen mot sin fru men han hade runkat till bilderna på blondinen som Stödbjörn skickat. Han gillade Stödbjörn och han tänkte inte säga upp bekantskapen med honom. 

/ Styret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar