söndag 15 februari 2009

Välfärdsoffer eller geni?

Är Stödbjörn bara ytterligare ett offer för den svenska välfärden och förslappade sexmoralen? Har han liksom många andra bara tänkt att; äsch, allt ordnar sig. Lite otrohet mår man bara bra av och så länge jag har jobb så är allt som det ska. Eller är han, om än ett missförstått, nutida geni? Det får tiden givetvis utvisa. 

Utan att gräva oss allt för djupt ner i denna förhållandevis unga mans oroliga psyke så ska vi först börja med att konstatera att Stödbjörn genomgick allvarliga karaktärsförändringar efter uppbrottet från flickvännen och den gemensamma bostadsrätten. Oj, det blev en lång mening. Som ni alla vet avslöjades Stödbjörn med att vara otrogen. Som en direkt konsekvens av denna handling uteslöts han ur Pokergänget, på initiativ av hans bästa vän Jannes hustru. Janne och de övriga deltagarna beklagade Stödbjörns hastiga frånfälle men ingen vågade opponera sig av rädsla för att gå samma öde till mötes. 

Stödbjörn lämnades alltså åt sitt öde. Om det kom något positivt ur detta så var det kanske att Stödbjörn för första gången på många år började engagera sig både på jobbet och i vad som hände ute på den världspolitiska scenen. Sedan fyra år tillbaka arbetade Stödbjörn på ett byggvaruhus i Bromma, ett riktigt ekorrhjul men lite för bra betalt för att orka säga upp sig. Arbetskompisarna var schysta, men avdelningschefen avskydde honom helt öppet på grund av någon händelse på en personalfest, och varuhuschefen visste knappt vem han var. Trots det gjordes inga större ansträngningar att bli av med Stödbjörn, han var ganska duktig på sitt jobb och kunderna tyckte om honom. 

Dessutom hade Stödbjörn blivit engagerad i samhällslivet. Från att ha varit en politisk idiot som kastat röstkortet i papperskorgen, blev han medlem i Miljöpartiet och började delta i demonstrationer mot alltifrån EU-toppmöten till krav på hårdare tag mot svenskar som köper sex utomlands. Det var en spännande tid och Stödbjörn kände sig mer levande än någonsin. Men som alla nytändningar så riskerar de att brinna upp fort utan mer ved på brasan. Stödbjörns oförsiktiga identitetssökande urartade ofta i konflikter med övriga, ofta yngre, medlemmar, kring hur organisationen sköttes mest effektivt. Ytterligare en orsak till den kommande katastrofen var att Stödbjörn sin vana trogen hade svårt att förstå eller respektera samhällets oskrivna regler om mitt och ditt. 

Början på fallet skedde under en fest anordnad av Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom. Stämningen var lite upplivad och Stödbjörn, som inte druckit på flera veckor, kände sig nästan odödlig när vodkan värmde hans törstiga strupe. Jag ska inte frossa i de värsta detaljerna men styrkt av både det enda och det andra beslöt sig vår vän för att lägga fram en del skamliga förslag för ett antal kvinnor, de flesta av dem redan upptagna. Han gick så långt att han antastade en högt uppsatt medlem på den gemensamma toaletten. Händelsen basunerades ut och Stödbjörn ombads be om ursäkt och lämna lokalen. Efter att ha uttalat vissa oklara hotelser mot flera olika personer beslöt sig Stödbjörn för att gå med på kraven att han skulle gå utan att ställa till med fortsatt bråk. 

Bakfull och odräglig på jobbet dan därpå körde han en gaffeltruck med full fart rakt in i den för tillfället obemannade kassa 5. Han fick en utskällning, blev hemskickad och kom undan med en rejäl varning.

Efter den händelsen förstod Stödbjörn att han måste omprioritera vissa saker. Det politiska engagemanget lades på is och fokus blev åter på att behålla jobb, lägenhet och lägga undan tillräckligt mycket pengar för att kunna leva ut en gränslös livsstil på helgerna. Förutom dessa nya insikter fanns bara ett långsiktigt mål: Att åter få bli insläppt i Jannes villa i Solna och återigen bli en del av Pokergänget. Att ta tillbaka en förlorad identitet. Nej, inte förlorad. Stulen. Fortsättning följer. 

/ Styret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar